Det pågående bygget av ett nytt vattenverk i Östersund är ett av tre byggprojekt i Östersunds kommun som granskats av kommunrevisionen där Margareta Widell är ordförande. Foto: Östersunds kommun

Flera kommunala byggprojekt spräckte budget – nu har tre av dem granskats

Publicerad

Lugnviksskolan, Odensalaskolan och det nya vattenverket i Östersund spräckte alla sina budgetar. Nu har de tre projekten granskats.

– Det måste till en skärpning, säger Margareta Widell, ordförande kommunrevisionen.

I februari stod det klart att det nya vattenverket i Östersund skulle bli drygt en miljard dyrare än beräknat. Och det är bara ett i raden av byggen och renoveringar som blivit mycket dyrare än vad kommunen räknat med.

”Inget fusk”

I granskningen av de tre byggena som spräckt sina budgetar konstaterar man att kommunen saknar viktiga rutiner för att hålla koll på att prislappen inte springer iväg under tidens gång.

Men de ökade kostnaderna har sina förklaringar menar Margareta Widell.

– När projektet för vattenverket började var det helt andra tider, det var långt innan covid. Däremot borde man ha kommit ikapp under åren med sitt budgettänk, säger hon och påpekar att det inte handlar om något fifflande som ligger bakom de spruckna budgetkalkylerna.

– Vi misstänker inte mygel, fusk eller slarv, säger Margareta Widell, ordförande Kommunrevisionen.

Men är det inte slarv när det blir så fel i slutändan?

– Slarv låter nonchalant så jag tycker inte man ska använda det ordet. Man har inte lyckats få budgeten så säker som möjligt, utan den har varit tilltagen i underkant av olika anledningar. Men jag skulle inte kalla det slarv, säger hon.

Nu ska kommunen följa upp en rad olika rekommendationer som granskningen föreslår för att man bättre ska hålla budget i framtiden.

Margareta Widell är också moderat politiker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilket bygge i Östersunds kommun har inte stuckit iväg som en raket rakt upp? Det här drabbar medborgarna”- hör Göran Hallberg från Östersund. Foto: Lukas Johansson/SVT

Granskningen rekommendationer till kommunstyrelsen och tekniska nämnden:

• Ta fram tydliga rutiner för bedömning av kalkylpris vid investeringar. Under en investeringsprocess som kan sträcka sig över flera år förändras kalkylen över tid utifrån att ny information tillkommer.

• Införa nyckeltal (exempelvis gällande skolinvesteringar; projekt- och driftkostnad per grundskoleelev) för att bättre kunna analysera och bedöma bygg- och anläggningsprojekts investeringsbehov.

• Införa rutiner och mallar gällande projektkalkyler för bygg- och anläggningsprojekt. Det är viktig att det i rutinen och mallen finns tydliga anvisningar angående vilka positioner som ska ingå i kalkylen, vem som ansvarar för att kalkylen tas fram samt till vem den ska presenteras och hur ofta.

• Ta fram och implementera en rutin avseende hantering av ÄTOR för att tydliggöra hur kommunen sak arbeta för att upprätthålla god kontroll och styrning över ÄTA-hantering. Denna rutin bör kopplas samman med hanteringen gällande riktlinje för bygg-, anläggnings- och underhållsprojekt och tekniska nämndens delegationsordning.

• Ta fram tydliga rutiner för hur kvalitetskontroller ska göras i byggprojekt och hur avvikelser gentemot avtal ska redovisas löpande till projektets olika forum, såväl för information som beslut.

• Upprätta dokumenterade rutiner för att kontinuerligt kommunicera ut i organisationen att nya styrdokument har antagits, reviderats eller utrangerats.

• Tillse att riktlinjerna för styrdokument kompletteras med rutiner för systematisk uppföljning av efterlevnaden av de olika dokumenttyperna. Rutinerna bör exempelvis omfatta formerna för uppföljning vad gäller metod, innehåll och rapportering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.