Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Wickenberg, räddningschef på Jämtlands räddningstjänstförbund, berätta om det riskfyllda sökandet i snömassorna. Foto: Lukas Johansson/SVT

Efter takraset i Östersund – specialsökhundar sökte i butiken

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen rasade delar av taket in på Lillänge köpcentrum i Östersund, där tre personer skadades lindrigt.

Efter nya sök meddelade polisen på måndagen att inga fler personer hittats och att sökinsatsen har avslutats.

Totalt behövde sex personer hjälpas ut i samband med att taket rasade.

– Tre behövde föras till sjukhus. Vi har resten av dagen försökt säkerställa om fler personer befinner sig där, säger Johan Wickenberg, räddningschef på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

På måndagsmorgonen meddelade polisen att specialsökhundar varit i byggnaden, men inte hittat någon ytterligare person. Sökandet är nu avslutat.

Runt 20-30 personer uppskattades, enligt SOS-samtalet, ha befunnit sig vid lokalen när larmet kom. Område som rasat in beräknas vara cirka 20x35 meter.

Förundersökning inledd

Tillsammans med specialresurser arbetade räddningstjänsten med att, på ett säkert sätt, säkerställa att inga personer fanns kvar i byggnaden.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

Regionen gjorde sig redo för ett ”relativt stort skadeutfall”, då det initialt var oklart hur många som var skadade.

– De tre personerna som kom till sjukhuset, lätt skadade, har alla kunnat lämna sjukhuset, sade Mattias Schindele, sjukvårdsledare vid regionen på söndagen.

Fjällräddare deltog

I samband med att taket rasade in blev snödjupet ungefär 1,5 meter inne i butiken. Fjällräddare har sökt igenom snömassorna. Sökarbetet fick pausas ett tag, i väntan på experter från Trondheim, då rasrisken bedömdes vara för stor.

Hundar som sökte av området markerade på ett antal ställen, men platserna kontrollerades och inga personer hittades där.

Även byggnadsingenjörer ska besöka platsen.

Flera takras senaste tiden

Det har varit ett antal takras i länet den senaste tiden. Vad som ligger bakom dem, om det till exempel beror på nederbörd eller konstruktion, är inte klarlagt. Det är inte heller enkelt att svara på, enligt räddningstjänstens Johan Wickenberg, som uppmanar fastighetsägare att ta snön på allvar.

– Man ska se över sina tak och se över snöröjningen så att det inte blir för hög belastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

Mer i ämnet