Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonatan Hellström tror att snötippen i Odenskog redan nu kan innehålla mer snö än tidigare år. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Följ med upp på snötippen i Östersund – ”Fortsätter det snöa så nosar vi på ett rekord”

Publicerad

Just nu kör Östersunds kommun skytteltrafik till snötippen i Odenskog med all snö som röjs bort från gatorna i stan. De två stora snöfallen som kom efter jul och nyår har gjort att snöhögen i Odenskog snart inte går bygga större.

– Högen kan kanske bli 10-15 meter högre än vad den är nu, men på bredden har vi utnyttjat all yta som finns, säger Jonatan Hellström som är arbetsledare i Odenskog.

Mätningar med drönare

Snart är gränsen nådd för hur mycket snö som går köra till högen i Odenskog. Det finns platser även i Torvalla och Odensala, men där kan man inte bygga lika stora högar.

Just nu är högen mellan 20-25 meter hög och mätningar som gjordes med hjälp av drönare häromdagen visar att den innehåller mer än 251.000 kubikmeter snö.

– Eftersom den är byggd lite annorlunda i år så tror jag kanske att den redan nu innehåller mer snö, om man räknar i kubikmeter, än vad den gjorde vintern 17/18 då den var över 30 meter hög, säger Jonatan Hellström.

Närmar sig rekordstor hög

Maskinföraren Andreas Eriksson har varit med och byggt högen i många år. Han jobbar med att packa snön så hårt att lastbilarna på ett säkert sätt kan köra upp på toppen och tippa av sina lass.

– Den har kanske varit lite större förut någon gång, men vintern är ju inte slut ännu. Fortsätter det snöa så nosar vi nog på ett rekord, säger Andreas.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer