Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Molly – världens enda dopningssökhund – under en kontroll på skidskyttevärldscupen i Östersund. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Följ med världens enda dopningssökhund – letar fuskare på skidskyttetävlingarna i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Springer spanieln Molly är unik i världen. Hon är nämligen världens första, och hittills enda, dopningssökhund.

Under skidskyttevärldscupen i Östersund var Molly tillsammans med hundföraren Joanna Sjöö på plats för att sniffa efter fuskare.

Hundföraren och dopningskontrollanten Joanna Sjöö har jobbat tillsammans med Molly sedan 2017, när hon införskaffades av organisationen Antidoping Sverige.

– En del av uppdraget är att vara synliga – både i förebyggande, men kanske också avskräckande, syfte. Så det kan handla om att åka på träningsläger eller tävlingar. Molly kan såklart söka igenom skåp, väskor och kläder, säger Joanna Sjöö.

Används som sållningsverktyg

Uppdraget på världscuptävlingarna i Östersund är beställt av internationella skidskytteförbundets utredningsenhet. Exakt vad uppdraget går ut på kan Joanna inte gå in på.

Ingen döms dock enbart på vad Molly eventuellt hittar, utan hon fungerar som ett sållningsverktyg för vem som ska tas in till en dopningskontroll. Först vid ett positivt blod eller urinprov fälls man.

– Alla blir kanske inte lika glada när vi kommer, men de allra flesta är väldigt positiva och många vill hälsa på Molly. Vi tar såklart hänsyn till om någon är hundrädd eller allergisk, men vi har turen att hon verkar vara väldigt allergivänlig.

Är du förvånad att Molly fortfarande är världens enda dopningssökhund?

– Jo lite, men det är faktiskt ganska svårt att få en klassificerad tjänstehund. De som klarar lämplighetstesterna och utbildningen går oftast direkt till tull eller polis.

Kan sniffa sig till fluorvalla

Och om nu någon undrar – jodå, det skulle vara möjligt att lära en hund att kontrollera åkarnas skidor så att ingen använder fluorvalla.

– Vi har tänkt tanken och det skulle vara ganska lätt för Molly att lära sig. Men eftersom det handlar om hälsofarliga ämnen så har vi bestämt att inte göra det, säger Joanna.

I klippet ovan följde vi med Molly och Joanna en stund under skidskyttetävlingarna i Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.