Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Gustafsson från räddningstjänsten berättar om storbranden i Mörsil. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Folkets hus i Mörsil har brunnit – fyra personer evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Folkets Hus i Mörsil totalförstördes vid en brand natten mot fredagen. Fyra personer som bodde i huset är evakuerade och polisen har inlett en utredning om mordbrand.

Larmet inkom runt klockan 02 och redan när räddningstjänsten anlände till platsen konstaterades att huset var bortom räddning.

– Det är helt övertänt, det finns inget att rädda. Insatsen är inriktad till att det inte ska spridas till annat, säger Henrik Jönsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland, vid fyratiden på fredagsmorgonen.

Enheter från flera omkringliggande orter, bland annat Järpen och Östersund, har deltagit i släckningen. Som mest har 20-25 personer arbetat med insatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkets hus i Mörsil stod i lågor i natt. Se delar av branden i klippet. Foto: Robert Lövgren

Räddningstjänstens prognos är att de blir kvar långt in på förmiddagen.

Fyra evakuerade

Fyra personer står skrivna på adressen, men polisen vet inte med säkerhet om det är samma fyra som evakuerats. Tre av fyra lägenheter i fastigheten var bebodda, enligt räddningstjänsten.

– Personerna har sagt att de bor i fastigheten, säger RLC-befälet Henrik Vernerlund, som tillägger att det inte finns andra uppgifter om skadade för tillfället.

Folkets hus i Mörsil mellan Åre och Östersund totalförstördes vid en brand natten till fredagen. Under dagen återstår eftersläckningsarbete. Foto: Räddningstjänsten Jämtland/TT

Kommer att ryka från platsen

Vid 06-tiden fanns fortfarande liten risk för spridning.

– Vi finns kvar för eftersläckning och ska städa upp. Det kommer säkerligen att ryka från platsen under en längre tid framöver, säger Henrik Jönsson.

Tre stora skorstenar har knuffats ner av räddningstjänsten.

– Det är en säkerhetsåtgärd för att de inte ska rasa på någon, säger Henrik Jönsson.

Polis utreder händelsen

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Det finns ännu inga misstankar om att branden är anlagd, men genom att rubricera det som mordbrand kan polisen vidta fler utredingsåtgärder.

Brandplatsen kommer att undersökas av polisens tekniker och man ska även använda sig av brandhärdshundar.

Larmet kom vid tvåtiden och redan när räddningstjänsten kom på plats konstaterades att huset var bortom räddning. Foto: Robert Lövgren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer