• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Det omstridda kraftverket i Långforsen är ett av de verk som Folkpartiet vill ta bort.

Folkpartiet vill riva 1 000 kraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet i Jämtlands län föreslår att landsmötet kräver att de minsta kraftverken rivs.

”De 1 030 minsta vattenkraftverken med en effekt på mindre än 125 kW är i stort oviktiga för energiproduktionen”, skriver man i ett pressmeddelande. FP är kritiska mot socialdemokraternas energipolitiska talesperson Ingemar Nilsson som i onsdagens SVT Mittnytt menade att det var orimligt att ställa samma miljökrav på redan existerande vattenkraft som annan miljöpåverkande verksamhet.

”Vi menar till skillnad från Nilsson och socialdemokraterna att kraven i Vattenverksamhetsutredningen är minst sagt rimliga och att våra älvar kräver en modernare lagstiftning än den över 100-år gamla som socialdemokrater och andra motståndare till biologisk mångfald lutar sig mot”, skriver man.

Folkpartiet i länet kommer att föreslå partiets landsmöte att man ska arbeta för att de minsta kraftverken, med mindre effekt än 125 kW ska tas bort och ersättas av vindkraft, eftersom de är negativa för miljön och den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.