Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker att det är viktigt att det är utbildad personal så barnen får rätt pedagogisk utbildning, säger Hannah Rosenqvist från Kaxås. Hör fler föräldrar i klippet. Foto: Eva Danielsson /SVT

Föräldrar om bristen på förskollärare: Viktigt med utbildad personal

Uppdaterad
Publicerad

Så här säger några föräldrar i länet om vilken betydelse det har om förskolepersonal har utbildning och ifall det är viktigt eller inte att det finns förskollärare på barnens förskoleavdelningar. 

– Jag tycker att det är viktigt att de är utbildade så att de ger rätt pedagogisk utbildning till barnen, säger föräldern Hannah Rosenqvist.

I videon kan du se mer om hur hon och andra föräldrar i länet resonerar om förskolans uppdrag och förskollärarnas betydelse.

Skolverket om förskollärnas uppdrag:

Förskollärarna har ansvar för det pedagogiska innehållet i undervisningen och att leda undervisningen på ett sådant sätt att målen och intentionerna i läroplanen uppfylls.

Skollagen anger att det måste finnas förskollärare i förskolan, men slår inte fast hur många förskollärare det måste finnas per enhet eller avdelning.

Förskolans läroplan utgår ifrån att det finns förskollärare, och att de har förutsättningar att ansvara för undervisningen.

Det är huvudmannen, alltså oftast kommunen och rektorns ansvar att se till att det finns förskollärare i sådan omfattning att de nationella målen och läroplanen kan uppfyllas.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskollärarbristen

Mer i ämnet