Alkoholförtäringen under studentfirandet oroar föräldrar. Bilden från ett tidigare år – golvet inuti ett studentflak. Foto: Fredrik Persson, TT

Skolavslutningen oroar föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje tillfrågad förälder i länet oroar sig för att deras barn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen, visar en färsk undersökning.

Undersökningen genomfördes bland föräldrar i länet med barn i åldern 13-17 år. Av de tillfrågade föräldrarna uppgav 94 procent att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen.

Var tredje tillfrågad förälder (33 procent) uppger samtidigt att de är oroade över att deras eget barn ska dricka alkohol i samband med avslutningsfirandet. Bakom undersökningen står IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Nedåtgående trend i länet

– I Jämtlands län ser vi en nedåtgående trend när det gäller andelen alkoholkonsumenter bland våra unga. Men det är fortfarande många som uppger att de druckit alkohol.

– Här har vuxna ett stort ansvar både när det gäller restriktivitet gentemot våra ungdomar men även hur vi själva förhåller oss till alkohol säger Therese Räftegård Färggren, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Jämtlands län, i ett pressmeddelande.

Prata med barnen

I samband med skolavslutningen brukar många unga dricka alkohol, och det oroar många föräldrar.

– Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ, i samma pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.