Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är otrevlig och obehagligt, framför allt när man har barn” – hör renskötaren Tanja Nordfjell berätta om hatet mot samer, och varför många låter bli att anmäla. Foto: Sara Leijman/SVT

Förändringar i Jämtlandsfjällen drog i gång ny hatstorm mot samer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort mörkertal när det gäller hat och hot mot samer, enligt Brottsförebyggande rådet. När Svenska Turistföreningen berättade att de skulle dra ner på sin verksamhet i de jämtländska fjällen, tog hatet fart igen.

– Det var väntat. Motståndet är väldigt stort och det är påtagligt. Det känner man i sin vardag, säger renskötaren Tanja Nordfjell.

För några veckor sedan kom beskedet: STF drar ner på sin verksamhet i Jämtlandsfjällen. Beslutet föregicks av två års dialog med samebyarna i området.

– Vi har försökt lyssna, förstå och sätta oss in i deras situation på fjället och vad vi gemensamt kan göra för att fortsatt tillgängliggöra de här områdena, säger STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm.

Ifrågasättande och hat på sociala medier

Men långt ifrån alla höll med. Inte minst på sociala medier har debattens vågor gått höga – och mycket har handlat om samerna. I kommentarsfält har det skrivits att samer har för mycket rättigheter, att de bara vill tjäna pengar, att de ljuger och hittar på. De har kallats skitfolk, bidragstagare och lappjävlar, bland annat.

– Man är förberedd på att det ska röras upp känslor men att folk blir så hatiska, hårda och otrevliga...Alltså det hamnar på en nivå som inte är okej, säger renskötaren Tanja Nordfjell.

Brå: Stort mörkertal

Då och då sker polisanmälningar om misstänkta brott mot samer eller deras egendom. Oftast handlar det om renar som tjuvskjutits eller plågats. I Brottsförebyggande rådets senaste statistik som är från 2020, finns 20 polisanmälningar som rör hatbrott mot samer det året.

– Men det sker betydligt fler brott än vad som polisanmäls. Mörkertalet är stort, säger Lisa Wallin som är projektledare på Brå.

Studie om hatbrott mot samer

Brå har tidigare gjort studier om antisemitiska, islamofobiska och afrofobiska hatbrott. Nu har myndigheten fått i regeringsuppdrag att göra en fördjupad studie om just hatbrott mot samer. I april nästa år ska den vara klar.

– Det är jätteviktigt att titta på det här för att i dagsläget så finns det ingen bra kunskapsbild av de här brotten, säger Lisa Wallin.

I klippet: Hör renskötaren Tanja Nordfjäll berätta om hatet hon drabbas av, och varför många väljer att inte anmäla.

STF:s beslut att dra ner verksamheten

I Jämtlands län har Svenska turistföreningen 11 anläggningar.

De flesta står på statligt renbetesfjäll där STF arrenderar marken.

Den formella ägaren för renbetsjälll är staten men samebyar har nyttjanderätt att bedriva renskötsel enligt rennäringslagen.

För några år sedan meddelade Länsstyrelsen i Jämtlands län att arrendeavtalen skulle upphöra med hänvisning till renskötselns situation och att STF behövde göra en ny ansökan.

31 augusti i år presenterade STF och inblandade samebyar en ny överenskommelse:

Gåsen fjällstuga stängs.

Blåhammarens fjällstation stänger restaurangen och antalet bädda halveras. På Sylarna minskas antalet bäddar med 25 procent och 2028 stänger restaurangen. Samma år stänger även restaurangen i Helags. Självhushåll och butik kommer finnas kvar på dessa stationer.

De stationer och stugor som ligger i områden kommer utan farbar väg kommer ha kortare säsonger, de stängs i slutet av april och öppnar 1 juli. Undantaget är Sylarna som öppnar 15 juli.

Vid årsskiftet börjar de nya arrendeavtalen gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.