På Jamtli råder förstämning i dag. Ett kondoleansbord har ställts i ordning efter beskedet om att en forbonde på väg till julmarknaden omkommit. Foto: SVT

Forbonde på väg till Jamtli omkom i olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Det råder sorg och förstämning på Jamtli efter gårdagens tragiska dödsolycka där två kvinnor omkom. Under fredagen kom beskedet att en av dem var en forbonde på väg till julmarknaden.

En av de personer som omkom i gårdagens trafikolycka var forbonde från Västerbotten på väg till Jamtli julmarknad. Varje år kommer ett antal forbönder med sina hästar till julmarknaden. Det var ett sådant sällskap organiserat av Hälsinglands forbönder som när de under en kilometer skulle färdas längs E 45 i torsdags blev inblandade i olyckan på E45 mellan Brunflo och Lockne.

På Jamtli råder förstämning. Ett kondoleansbord har ställts upp inne på museet. Där kommer besökare vid helgens marknad att kunna skriva i kondoleansbok och ägna en stund åt eftertanke.

– Det är förskräckligt, det känns sorgligt i dag. Jag har varit forbonde i många, många år och tyvärr visar bilisterna väldigt lite hänsyn, säger Gunilla Lindqvist, Klövsjö forbondeförening.

Föraren av personbilen som omkom var hemmahörande i Jämtland. Två personer skadades allvarligt. Dessa vårdas forfarande på IVA med svåra skador, uppger Anna-Lena Högström, pressansvarig på Region Jämtland Härjedalen.

Hör vad Gunilla Lindqvist säger i klippet här ovanför.

Vad är en forbonde?

Visa

Forbonde är en historisk term. Det innebär en bonde som har egna dragdjur och vagnar. Forkörare var oftast bönder som drygade ut sin försörjning med att mot betalning utföra olika körsysslor. Eftersom de körde foror kallades de för forbönder.

Forkörning var vanligt förekommande förr i tiden och sprungen ur bondekulturen.

Den var särskilt utbredd i Jämtland, Härjedalen, Dalarna, Tröndelag samt Hälsingland. Idag hålls denna tradition fortfarande levande genom olika forbondeföreningar som verkar för att bevara forbondekulturen.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer