Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra Classe Sundqvist, som är engagerad både i Framtidsföreningen i Norråker och räddningsvärnet i byn, berätta om branden som i måndags förstörde Idéstugan. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Föreningshuset i Norråker förstört i brand: ”När jag såg adressen i larmet tänkte jag – aj fan”

Publicerad

Tidigt i måndags morse förstördes föreningshuset Idéstugan i Norråker av en brand. Byggnaden innehöll flera verksamhetslokaler, byns fiberförsörjning samt en hyreslägenhet.

Classe Sundqvist är engagerad i Framtidsföreningen i Norråker, som äger den nu brandhärjade byggnaden Idéstugan mitt i byn. Han är dessutom med i räddningsvärnet och fick tidigt på morgonen larm-sms att det brann på Borgavägen 2.

– När jag såg adressen tänkte jag aj fan, det är inte bra. Det var en förbipasserande som såg att det brann och larmade. Han knackade på och lyckades väcka hon som hyr på övervåningen i huset, annars hade det gått riktigt illa.

Centrum för byns fiberuppkoppling

Efter lång kamp lyckades man i december 2020 äntligen få fiber draget till byn och huben, det vill säga själva spridningspunkten, placerades i källaren i Idéhuset.

Måndagens brand gjorde huset strömlöst och allt vatten som användes under släckningsarbetet höll så när på att förstöra fiberanläggningen. Men med hjälp av provisorisk eldragning fungerar nu uppkopplingen igen.

– Det finns hantverkare på byn som kan allt! Vi har tagit ström från en grannes garage så nu fungerar det. Vad som kommer hända med huset är ju en försäkringsfråga, men det måste ju byggas något för att vädersäkra fibern inför höstregn och vintern, säger Classe Sundqvist.

Se mer i klippet ovan.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.