Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Brännström fick kliva av som arméchef efter att ha ifrågasatt arméns slagkraft. I dga tycker han sig ha fått rätt. Foto: SVT arkiv

Förre I5-chefen: Ensamma kan vi inte försvara oss

Uppdaterad
Publicerad

Anders Brännström har ett förflutet som både I5-chef och arméchef. I dag har han ett civilt jobb men han har synpunkter på att Sverige närmar sig ett Natomedlemskap.

Såvida inte Erdogan kommer med ännu en dribbling så ser det onekligen ut som att Sverige blir medlem i Nato.

– Det är ju historiskt. Vi lämnar 200 år av alliansfrihet bakom oss, säger Anders Brännström.

Via utlandsuppdrag har han tjänstgjort i regelrätta krigszoner och kanske var det den erfarenheten som låg bakom att han ifrågasatte svenska arméns stridsduglighet.

Lämnade posten

Det slutade med att han fick lämna posten som arméchef.

– Jag påstod att det mycket väl kunde blir krig i Sverige och att vi saknade resurser för att stå emot ett anfall. Det var ingen som höll med mig på den punkten.

”Enklare än att bygga upp”

Natomedlemskapet innebär ett åtagande. Sverige räknar i dag med att ha ett försvar om 24 000 personer. Efter att under lång tid bara minskat ned på försvaret står vi i ett läge att det krävs upprustning på bred front.

– Att lägga ned är så klart mycket enklare än att bygga upp. Det här kommer att ta decennier innan vi har ett gediget förslag.

– Visst har vi fler vassa enheter, men totalt sett är vi alldeles för få.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.