Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renmarkskommittén anser att samebyar på sikt bör ha ansvar att bestämma över småviltsjakt och fiske i fjällen. Hör ordförande berätta om förslaget. Foto: SVT

Förslaget: Landets samebyar bör få ensamrätt över småviltsjakt och fiske – på sikt

Uppdaterad
Publicerad

På sikt bör landets samebyar få bestämma och ansvara över småviltsjakt och fiske, menar renmarkskommittén som i dag lämnar över sitt delbetänkande.

Det finns också ett skarpt förslag att tills vidare starta lokala föreningar som skulle kunna ta över ansvaret. Men då måste samebyarna bilda föreningar ihop med övriga lokalsamhället.

Det är en avvaktande hållning som renmarkskommittén för fram. Delbetänkandet handlar mycket om förslag och skisser som nu kan diskuteras fram till dess att huvudbetänkandet om en ny renskötsellag ska presenteras i maj 2025.

– Vi tänker att vi ska nå i mål i samband med att huvudbetänkandet presenteras. Till dess föreslår vi att staten, genom länsstyrelser, fortsätter att svara för upplåtelsen för småviltsjakt och fiske på de här områdena, säger ordförande Eric M Runesson.

Samebyar på sikt ha rådighet

Trots allt finns några konkreta förslag och det som Eric M Runesson menar är det viktigaste förslaget finns i en bilaga. Där finns en skiss som visar att kommitténs inriktning är att samebyar på sikt kan ha rådighet över småviltsjakt och fiske.

I videon berättar han mer om förslaget.

– Varför vi håller tillbaka ett förslag som skulle innebära att rätten till småviltjakt och fiske privatiseras till ett antal samebyar, det är ju för att vi tror att en sådan stor förändring kan kräva viss tid för begrundan, säger Eric M Runesson. 

Förslag: Bilda lokala föreningar

Ett skarpt förslag är bildandet av lokala föreningar där flera parter ska ingå, i avvaktan på en slutlig reglering. Lokalsamhället och samebyn kan bilda en förening med  ansvaret för upplåtelsen av småviltsjakt och fiske, enligt Runesson. I dag finns inget sådant mandat.

Vad händer nu?

– Nu är det upp till regeringen och departementet att ta hand om delbetänkandet. Vi arbetar vidare för att så småningom kunna leverera ett huvudbetänkande.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sedan tidigare reserverat sig mot delbetänkandet.

Samebyar i Dalarna ingår inte i förslaget som finns i bilagan. Enligt kommittén är renskötarnas jakt- och fiskerättigheter svagare i Dalarna än i övriga delar som kommittén utrett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.