SVT var på plats när rättegången angående äktenskapstvång börjar. Foto: SVT

Första fallet om äktenskapstvång i Jämtland i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i länet ska ha tvingat en då 15-årig flicka att gifta sig mot sin vilja. De åtalas nu för äktenskapstvång och SVT är på plats under den första rättegångsdagen.

Enligt åklagarens stämningsansökan ska två av de åtalade kvinnorna tillsammans med den 15-åriga flickans då 38-årige bror anordnat en förlovning för flickan med en tio år äldre man.

Detta ska enligt åklagaren ha skett i samförstånd mellan kvinnorna och flickans bror men utan hänsyn till 15-åringens egen vilja. Tonåringen ska ha blivit övertalad att ingå i en äktenskapsliknande förbindelse i april förra året.

Äktenskapet arrangerades mindre än ett halvår efter att 15-åringen kom till Sverige.

Brodern till en av de åtalade kvinnorna, den 25-åriga mannen som flickan gifte sig med, åtalas inte då han inte befinner sig i Sverige.

Nekar till brott

Under onsdagen började förhandlingarna i Östersunds tingsrätt. Detta är den första av två planerade dagar i rätten.

Enligt SVT:s reporter på plats nekar de tre åtalade till brott, då alla hävdar att de uppfattade det som att flickan ville gifta sig.

En av de åtalade kvinnorna, frun till målsägandens bror, hävdar att hon inte visste om vilken lagstiftning som gäller i Sverige angående äktenskap.

Flickan yrkar på 50.000 kronor i skadestånd.

Började prata om att gifta bort flickan

Flickan, som är med vid rättegången via videolänk,  vittnar om att de tre åtalade, särskilt systern till flickans man, började prata om att hon måste giftas bort.

Själv fick hon inte veta om bröllopsplanerna förrän i ett sent skede. Första gången hon fick veta att hon hade en friare var när hon fick ett telefonnumret till 25-åringen, med uppmaning att ringa honom.

Hon berättar också att hon inte fick sminka sig för sin brors fru och att hon skulle hålla sig på sitt rum på flyktingboendet där hon bodde tillsammans med sin bror och hans fru. Annars skulle folk kunna prata om henne.

Flickan bor i dag i ett skyddat boende.

Rättegången ska avslutas på måndag.

TV: Se inslag från rättegången på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.