Den då 15-åriga flickan och hennes 25-åriga man vid deras äktenskapsliknande ceremoni. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren yrkar på fängelse efter misstänkt äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dagar i Östersunds tingsrätt avslutades under måndagen rättegången där tre personer står åtalade misstänkta för äktenskapstvång. De ska enligt åklagaren tvingat en då 15-årig flicka in i äktenskap. Domen meddelas om tre veckor.

Enligt åklagaren ska två av de åtalade kvinnorna tillsammans med den 15-åriga flickans då 38-årige bror anordnat en förlovning för flickan med en tio år äldre man.

Detta ska enligt åklagaren ha skett i samförstånd mellan kvinnorna, en 32 år gammal och en 29 år gammal, och flickans bror men utan hänsyn till 15-åringens egen vilja.

Tonåringen ska ha blivit övertalad att ingå i en äktenskapsliknande förbindelse i april förra året.

Brodern till den 32-åriga åtalade kvinnan, den 25-åriga mannen som flickan gifte sig med, åtalas inte då han inte befinner sig i Sverige.

Förhandlingarna började förra veckan

Förra onsdagen började huvudförhandlingar i tingsrätten som återupptogs under måndagen.

Alla tre personer åtalad har nekat till brott och hävdat att de uppfattade det som att flickan ville gifta sig.

– I hennes värld var det här något som flickan själv ville. Hon var glad, positiv och såg fram emot den här ceremonin, sa den 32-åriga kvinnans försvarsadvokat Malin Dromberg till SVT Nyheter Jämtland vid den första rättegångsdagen.

Men flickan har hävdat att hon blev tvingad in i äktenskapet och hon yrkar på 50.000 kronor i skadestånd.

– Det här är ju en ganska så ny brottsrubricering så det finns ingen praxis, men jag yrkar på mellan fyra och nio månaders fängelse, säger åklagare Frida Molander till SVT Nyheter Jämtland.

Åklagaren yrkar på samma straff för alla åtalade.

Domen ska meddelas om tre veckor, den 6 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.