Foto: Naturvårdsverket/SVT

Första lavinprognoserna ute

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag presenterar Naturvårdsverket säsongens första lavinprognoser för södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen och västra Vindelfjällen. Hör Per-Olov Wikberg, Naturvårdsverket, berätta mer om läget i fjällen just nu och om vad som är nytt med årets lavinprognoser.

En undersökning som Fjällsäkerhetsrådet gjort visar att hälften av offpist-åkarna använder lavinprognoserna:

– Lavinprognoser.se har på kort tid blivit ett viktigt verktyg för säkerhetsarbetet i fjällen, och bidrar i hög grad arbetet för ökad kunskap om laviner och minskat antal olyckor, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd i ett pressmeddelande.

Ger en detaljerad bedömning av lavinfaran

Lavinprognoser.se ger en detaljerad bedömning av lavinfaran utanför skidanläggningarna för två dagar framåt. Inför jul och nyårshelgerna lockas många skid/snowboardåkare och även snöskoteråkare till sådan terräng där det kan råda lavinfara.

800 laviner förra året

Inom de områden som lavinprognoser publicerades för, observerades över 800 laviner under den senaste vintern. Under 2 veckor i slutet av mars och början av april registrerades drygt 300 laviner. Två tragiska dödsfall inträffade varav en snöskoterförare och en skidåkare.

Lavinprognoser för sex områden i de svenska fjällen

Under vintern kommer det  löpande publicera lavinprognoser för Abisko/Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen, västra Vindelfjällen, södra Lapplandsfjällen, (nytt område), västra Jämtlandsfjällen samt västra Härjedalsfjällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.