Foto: SVT

Försvaret allt mer i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen drar den stora internationella militärövningen Cold response i gång i vårt västra grannland.

Just försvarsfrågor är något som blivit en allt hetare potatis. Det märker inte minst  länets riksdagsman i försvarsutskottet.

– Vi har sett en tillnyktring inom försvarspolitiken, med ett Ryssland som uppträder allt mer aggressivt och allt mer oberäkneligt och vi måste förhålla oss till det, säger Kalle Olsson (S).

Cold response 2016

Nato diskuteras intensivt

I Cold response övar 14 länder och Nato tillsammans. Samtidigt har frågan om ett Natomedlemskap diskuterats intensivt i Sverige under sista året. Allianspartierna vill att Sverige går med i Nato, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill att Sverige står utanför även i framtiden.

Inslag: Här åker länets hemvärn till övningen

– Vi ska stå utanför och vi ska värna alliansfriheten, det ger oss en handlingsfrihet och ett handlingsutrymme som jag tror kommer att tjäna oss väl även i framtiden, säger riksdagsman Kalle Olsson.

Bygger säkerhet

Att öva tillsammans med Nato anser han däremot handlar om att bygga säkerhet tillsammans med andra.

– Jag är glad att vi är med i den här övningen. Det är precis det vi behöver göra nu, säger Kalle Ollson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cold response 2016

Mer i ämnet