Hälften av Sveriges soldater tillhör hemvärnet

Uppdaterad
Publicerad

När omvärlden skakas av krig och oro ökar intresset för försvarsmakten. Det märker inte minst hemvärnet.

LÄS OCKSÅ: Sverige ny Rysslandsfront när Nato övar

– Det är roligt att vara med, säger Lovisa Grängsjö från Frösön. Att se hur allt fungerar tillsammans – luft- och markförband. Att se hur vi samverkar med större enheter.

Cold response 2016

Lovisa Grängsjö är med i den stora internationella militärövningen Cold response som nyligen var i Norge. 130 hemvärnssoldater från länet deltog i övningen.

Intresset för försvaret ökar

LÄS OCKSÅ: Många krismedvetna – få förberedda

De senaste åren har intresset för att engagera sig i försvaret ökat stadigt. I länet har man ökat med fem procent per år och i dag har Fältjägargruppen drygt 700 hemsoldater kontrakterade. Vid 800 personer kommer man vara fulltaliga.

– Det är  många som fortfarande tänker på hemvärnet som äldre farbröder som samlas för att ha lite trevligt och tar en pilsnser i tältet, säger Jonathan Silvergran från Östersund. Så var det kanske förr. Det är helt borta nu.

Hälften av soldaterna tillhör hemvärnet

Under lång tid rustades försvaret ner. Förband försvann, värnplikten lades ner. Det som är kvar är en insatsorganisation med stamanställda soldater och befäl – och så hemvärnet. I dag jobbar 50 000 i den svenska försvarsmakten. Nära hälften av dem, 21.500, tillhör hemvärnet.

–  Den stora volymen i det svenska försvaret är ju hemvärnet Jonathan Silvergran.

Hemvärnet bygger till stor del på frivillighet men soldaterna ska genomföra ett antal övningsdygn.

– De dagar man tjänstgör får man det som  motsvarar sjukpenning, säger Jonathan Silvergran. När man gjort sin kontraktsdagar får man även ett arvode.

Övar åtta dagar per år

De allra flesta genomför åtta övningsdygn per år.

Är det tillräckligt?

– Nej, egentligen inte, säger Jonathan Silvergran. Jag gör, på frivillig basis, mycket mer. Det blir som en hobby. Och det är nu under övningen som vi ska se om vi kan det vi ska kunna och att grejerna funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cold response 2016

Mer i ämnet