Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blivande chef för Västernorrlands regemente, överste Jonas Karlsson, presenterade under torsdagen hur planerna för försvarets etableringen i Östersund ser ut. Foto: SVT

Försvaret siktar på etablering i Torråsen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Torråsen som blir platsen för försvarets placering i Östersund, meddelar Försvarsmakten. Det innebär stora investeringar i området.

I Östersund ska ett så kallat detachement i form av en utbildningsenhet etableras. Den kommer att ligga under Västernorrlands regemente I 21, som har sin bas i Sollefteå.

Platsen för etableringen i Östersund blir alltså Torråsen, några kilometer nordost om Östersund, i närheten av Skyttecentrum i Kånkbacken och Dagsådalens skjutområde. Även Grytans skjutfält, som försvaret sedan i höstas återigen förfogar över, kommer att användas.

– Det handlar om ett ungefär 40 hektar stort område i Torråsen för att vi ska få plats med alla byggnader, som logement, matsal, förråd m.m. Det säger överste Jonas Karlsson, blivande chef för Västernorrlands regemente.

Sedan tidigare beräknas försvarets etablering i Östersund ge omkring 75 arbetstillfällen och 100 värnpliktiga per år ska utbildas på platsen. Etableringen ska vara klar till 2029.

Hör mer om etableringsplanerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.