Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om personalen inte vill sälja sin semester? Finns det fler växlar att lägga in? Hör vad Anna Berkestedt Jonsson, socialchef i Krokom säger i klippet. Foto: Lukas Johansson/SVT

Fortfarande bemanningskris – nya sommarpaket erbjuds i Krokoms kommun

Uppdaterad
Publicerad

Trots bonusar och övriga insatser är sommarbemanningen inom Krokoms vård och omsorg fortfarande inte löst. Nu går man ut med ytterligare sommarpaket till alla anställda – den som flyttar sin sommarsemester kan få ersättning, något som socialchefen Anna Berkestedt Jonsson hoppas ska lösa krisen.

– Vi kan inte lämna våra sköraste medborgare ensamma, säger hon.

I början av maj gick Krokoms kommun ut med sommarbonusar och storhelgstillägg i samband med Storsjöyran. Men trots det är inte sommarbemanningen löst. Åtgärderna har gett effekt, men det räcker inte.

– Vi har fått in fler, men det saknas fortfarande 17 heltidstjänster från vecka 26 till 33. Det är fortfarande kris, säger Anna Berkestedt Jonsson, socialchef på kommunen.

Kan sälja semestern

Nu har man beslutat om ett nytt sommarpaket som ska gälla för alla tillsvidareanställda i kommunen, oavsett förvaltning. Anställda får möjlighet att sälja sin sommarsemester mot en ersättning och flytta den utanför vecka 26 till 33.

Om personalkrisen ändå inte löser sig har kommunen några extra växlar att dra i.

– Men de vill vi inte använda, säger Anna Berkestedt Jonsson.

I klippet ovanför: Hör Anna Berkestedt Jonsson berätta om sommarpaketet och vad konsekvenserna kan bli om krisen inte blir löst.

I klippet nedanför: Hör undersköterskan Amir Nazari om krisen , och varför han överväger att sluta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Amir Nazari överväger att sluta på sitt jobb inom äldrevården i Föllinge. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så mycket får den som flyttar sin semestervecka i Krokoms kommun

En vecka – 5 000 kr

Två veckor – 11 000 kr

Tre veckor – 17 000 kr

Fyra veckor – 25 000 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.