Graham Potter framträder i Svansjön. Nu är han klar som ny tränare för Swansea. Läs vad SVT:s Bengt Eriksson gör för analys av läget. Foto: Östersunds FKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Krönika: Från Svansjön till Swansea

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har plåstret plågsamt sakta dragits loss från huden. Men med ett ryck togs den sista gruvsamma centimetern. Och nu är det klart. Graham Potter lämnar ÖFK. Läs vad SVT:s fotbollsexpert Bengt Eriksson tänker om utvecklingen.

På måndagen kom beskedet att Graham Potter är klar för Swansea i Wales, efter en tid av rykten.

Hedersdoktor vid Mittuniversitetet, en opinion som vill resa en staty över honom och två gånger framröstad som Allsvenskans främste tränare. Graham Potters framgångar i den jämtländska fotbollsklubben har antagit närmast bibliska proportioner.

Det definitivt mest häpnadsväckande är så klart förra höstens enastående framgångar i Europa League. ÖFK:s framfart på den europeiska fotbollsscenen var något som absolut ingen kunde föreställa sig när Potter anlände till Östersund inför säsongen 2011.

Frågan är om framtida generationer heller kommer att tro att det är riktigt sant, det som utspelades i Östersund mellan åren 2011 och 2018. Det är liksom så underligt att det måste finnas en hake...

”Fairytale team”

Senaste året har vi vant oss vid att internationell media stått på kö för att få berätta om den förunderliga fotbollssagan. Gång på gång har vi läst om ”Fairytale team” och ”Culture club”. Vi har fått lära oss uttryck som ”from the fourth tier to the top flight of Swedish football”.

ÖFK:s kultursatsningar har varit en ingrediens som fallit internationella medier på läppen. Tänka sig, ett fotbollslag som dansar Svansjön ...

Men det största konstverket är ändå det som Graham Potter åstadkommit ute på planen. Jämtländsk tiki-taka med tydliga referenser till världens bästa fotbollslag – FC Barcelona.

Fräckt spel

För den nervklene har det emellanåt känts som att ÖFK skapat större farligheteter i försvaret än anfallet. Men framför allt har lagets spel varit så fräckt att motståndarna blivit helt ställda.

Att Graham Potter en dag skulle försvinna är på alla sätt fullständigt naturligt. Han är ung, han är framgångsrik och nu väntar de stor scenerna med de stora pengarna.

ÖFK står inför sitt svåraste läge sedan de en gång i tiden degraderades till division 2. Efter förra säsongens himlastormande framgångar är bakslaget nu här.

Det började med att Fouad Bachirou lite överraskande försvann och helt nyligen gick Sotirios Papagiannopoulos till Köpenhamn. Numera ligger dessutom Ken Sema och Saman Ghoddos i startgroparna för att gå vidare i sina karriärer.

Ett kraftigt tapp

Ett sådant här tapp klarar ingen svensk klubb. Nu kan ingen med säkerhet säga var det här landar.

Lägg därtill att den mycket viktiga assisterande tränare Billy Reid försvinner och likaså spelarscouten Kyle Macaulay. De tar rygg på Potter till den walesiska Chapionshipklubben.

Bengt Eriksson, SVT:s fotbollsexpert i Östersund, analyserar att Graham Potter är klar för Swansea.

Allt det där som fått hela Jämtland att räta på ryggen och leva upp är borta nu.

Från Svansjön till Swansea, skulle man kunna säga.

Eller som John Lennon så förträffligt uttryckte det:

And so, dear friends,
You'll just have to carry on
The dream is over

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i Allsvenskan

Mer i ämnet