Frejdiga tag i udda sport

Uppdaterad
Publicerad

Något Special Olympics blev det ju inte i länet nästa år. Men det hindrar inte att förspelen kommer att hållas som planerat. Kommande helg hålls Special Olympics invitational games 2020 i Åre och Östersund. Vi var med när det tränades för en av grenarna inför helgens tävlingar.Det var den lite udda sporten löpning med snöskor.

Man brukar säga om vissa grenar att de håller till på idrottens bakgård. Löpning med snöskor skulle måhända kunna höra hit. Fast den här gången hölls träningarna inte på någon bakgård utan på Hissmovallens parkering, i Krokom.

En handfull utövare med servicepersonal fanns på plats och här körde man, bokstavligen, så att snön yrde.

Special Olympics var ju en satsning på utövare med intellektuella handikapp och givetvis har deltagarna skilda förutsättningar för att tävla.

– Det var ju synd att det inte blev något Special Olypics. Men vi tränar på som vanligt, berättar Pentti Lamberg från Krokoms Parasport IF.

Ett av syftena med att få den här gruppen att tävla är att få igång dem, eftersom de annars riskerar ett väldigt stillasittande liv. Just löpning med snöskor är ju trots allt rätt udda.

Kan det här vara en framtidssport?

– Absolut, om vi bara får snö så, konstaterar Lamberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.