Fri kraft är inte längre gratis

Uppdaterad
Publicerad

Vattenkraften har blivit allt mindre värd för byarna där den ligger. Den sista resten av återbäring på vattenkraften är markägarnas rätt till fri kraft, men även den har försämrats.

I Krångede ligger Jämtlands största vattenkraftverk. Det byggdes 1936 och då skrevs också ett avtal om att markägarna i bygden skulle få en ersättning. Forsen gick ju inte längre att använda och nu skulle man få fri kraft i stället.

Men sedan 2005 måste de som har fri kraft betala nätavgift för elen samt betala pengar till ett elhandelsbolag.

Vattenkraftsåterbäring

– Det tvistas ju om hur man från 1936 fram till 2005 skickar hem elen gratis och sedan ska man helt plötsligt börja förändra saker och ting, säger en av de som har fri kraft i Krångede, mjölkbonden Karl-Erik Dahlgren.

Han vägrade först att betala, men tvingades att sedan att skicka in pengarna till den nya nätägaren E.On.

– Jag var tvungen under protest att betala kostnaderna, jag har ju korna att tänka på.

Det har gjort att den fria kraften i princip blivit värdelös för de som bara har 4 500 kwh per år.

– Rent ekonomiskt är det liten nytta till bygden, för det finns snart inga arbetstillfällen kvar. Och då är det ännu sorgligare att man tar den här sista gnuttan, säger Karl-Erik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftsåterbäring

Mer i ämnet