Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Fredriksson (M), förklarar varför kommunstyrelsen beslutat att frimurarna inte får vara kvar i Rådhuset. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Frimurarna måste lämna Östersunds rådhus – tillgänglighet och brandskydd uppfylls inte

Uppdaterad
Publicerad

Frimurarorden Arcturus får inte ett nytt hyreskontrakt för den lokal man har haft i Rådhuset. Det beslutade kommunstyrelsen i Östersund idag.

I december sa Östersunds kommun upp hyreskontraktet med Frimurarna, efter 111 år i Rådhuset. Anledningen var att Rådhuset renoveras och lokalerna uppfyller inte moderna krav.

Frimurarna vände sig till Hyres-och arrendenämnden för att få vara kvar i lokalen högst upp i Rådhuset och i juni beslutade plötsligt kommunstyrelsen att ett nytt hyresavtal skulle tas fram.

Frimurarna i Östersunds rådhus

Men vid dagens kommunstyrelsesammanträde beslutade alltså kommunstyrelsen att inte skriva ett nytt hyreskontrakt med Frimurarna, något som Östersunds-posten var först med att rapportera.

Orsaken är att kraven på tillgänglighet och brandskydd inte går att uppfylla.

Nedan: Historien bakom Frimurarnas hundraåriga avtal med Östersunds kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ovanför ingången till rådhusets södra flygel finns en av Frimurarnas symboler huggen i sten. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Frimurarna i Östersunds rådhus

Mer i ämnet