Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona Hagenvald i Stora Blåsjön måste ta semester för att besiktiga sina fordon. Hon har 18 mil enkel väg till närmaste bilbesiktning. Foto: Maria Harning/SVT

Boende i Frostviken saknar mobila bilbesiktningen: ”Ett bakslag för alla i området”

Uppdaterad
Publicerad

För invånarna i Stora Blåsjön har det blivit långt till närmaste bilbesiktning. Ett upprop som startats i Arjeplog för att få tillbaka besiktningen välkomnas i trakten. I klippet berättar några ortsbor hur långt de måste köra.

Den 1 januari 2021 upphörde Bilprovningen med sin mobila verksamhet i Sverige, som bland annat servade Gäddede dit då fordonsägare i Frostviken kunde åka för att besikta sina fordon.

– Det var jättebra, säger Thomas Thomasson som bor i Storviken utanför Stora Blåsjön. De var ju här i flera dagar i stöten.

Nu är närmaste bilbesiktning i Strömsund, 18 mil från Stora Blåsjön.

I juni startade Helen Sterner i Arjeplog ett upprop på Facebook i protest mot att sju orter i landet sedan förra året står utan bilprovning. Invånare från Särna i söder till Karesuando i norr har skrivit på uppropet, så även i Frostviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.