Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fulufjällets Sofia Tiger menar att man kanske ”bitit sig i rumpan” genom att göra delar av parken väldigt tillgänglig. Hör vad hon menar med det i videon ovan. Foto: Marie Selander, SVT.

Parkföreträdaren om zonering aktuell för Vålådalen: ”Kanske bitit oss i rumpan”

Publicerad

Vålådalens naturreservat kan komma att delas upp i olika zoner med olika regler för att möta besökstrycket och samtidigt skydda naturen, på samma sätt som skett i Fulufjällets nationalpark i Dalarna.

Zonering har sina fördelar, men också nackdelar, fastslår Sofia Tiger vid Fulufjällets besökscenter. Det finns en fara med att göra naturen ”för” tillrättalagd, konstaterar hon:

– Vi kanske har bitit oss i rumpan.

I grunden överväger fördelarna med zonering, anser Sofia Tiger, föreståndare vid besökscentret Naturum i Fulufjällets nationalpark.

– Generellt sett tycker jag att zoneringen fungerar bra, säger hon.

Men det finns också utmaningar.

Fiskeförbud svårt att förstå

Fulufjällets nationalpark invigdes år 2002 och mycket har hänt under årens lopp, med ett ökat antal besökare och fler typer av aktiviteter inom parken. Men många regler har inte moderniserats den i takt som skulle ha behövts, enligt Sofia Tiger. Andra regler är otydliga och svåra att förstå.

Ett exempel är den bestämmelse som gör att det är tillåtet att fiska på en plats, inom en zon, men inte två meter längre bort i samma vattendrag, för att det råkar ligga inom en annan zon.

Hör Sofia Tiger berätta mer om vilka utmaningar zoneringen kommer med i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.