Allt mindre av skogen öster om fjällkedjan har aldrig varit kalavverkad. Foto: SVT Design

Gammal skog kan vara borta om tio år

Uppdaterad
Publicerad

Länet har långt kvar för att nå miljömålet ”Levande skogar”. Främst är det avverkningstakten av äldre skog som är orsaken.

Det finns en målsättning om att den biologiska mångfalden ska bevaras. Men länet är långt från att nå det målet. I den senaste miljömålsrapporten från Länsstyrelsen står att läsa:

”Med dagens avverkningstakt kan den mesta av den äldre skogen nedanför fjällen vara försvunnen till 2030. Enligt den nationella skogsstrategin ska 1,9 procent av skogen i länet nedanför fjällen ha formellt skydd 2020 och 5 procent ska vara frivilligt avsatt från skogsbruk av skogsnäringen. Men de frivilliga avsättningarna hos stora skogsbolag minskar genom försäljningar av stora arealer skog med höga naturvärden.”

I klippet hör du hur Naturskyddsföreningen och Mellanskog ser på detta och hur de tänker att mer gammal skog ska skyddas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.