Gemensam politikerprotest mot sänkt hastighet på europavägarna

Uppdaterad
Publicerad

Ledande politiker i södra Norrland och Dalarna protesterar idag på DN Debatt mot att högsta tillåtna hastighet på många europavägssträckor i området ska sänkas till 80 km/h.

Debattartikeln är underskriven av 43 politiker. I Jämtlands län är det regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) och kommunstyrelseordförandena i alla åtta kommuner som undertecknat inlägget.

De skriver bland annat att ”Trafikverket bromsar utvecklingen i vår del av landet” och att ”regeringen måste satsa mer pengar på att bygga mitträcken så att hastigheterna på vägarna i stället kan höjas.”

Europavägssträckor som saknar mitträcke kommer enligt förslaget att få sänkt hastighet till 80 km/h. Det här har vållat en infekterad debatt mellan Trafikverket och de lokala politikerna.

Det slutgiltiga beslutet väntas fattas av Trafikverket inom kort och de nya hastigheterna kommer att gälla från 1 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer