Chatt: Vad tycker du om sänkt hastighet på E14?

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar om förslaget att sänka hastigheten på E14 mellan Sundsvall och norska gränsen. Milt uttyckt.

Väldigt många engagerade människor från hela landet har deltagit i vår chatt på ämnet under torsdagen. Nu rundar vi av för den här gången. Tack för visat och stort intresse!

Här nedan kan ni läsa inläggen som kommit in under dagen – och de är mååånga.

Vad tycker du om sänkt hastighet på E14?

Chatten är stängd, tack alla för er medverkan!

/Kristin, redaktör

Jack • Hur kan man ens köpslå med trafiksäkerhet och människors liv och hälsa för att bibehålla motorvägshastighet på landsväg? Har själv kört i Norrland och folk kan inte ens hålla 100 km/tim. En frontalkrock innebär en säker död. Fundera istället på om det är rimlig att pendla så långa sträckor varje dag, eller om det inte är bätre att låta folk om möjligt jobba på distans någon/några dagar i veeckan. Då blir den totala restiden bakom ratten betydligt mindre även om vi sänker hastigheten till 80 km/tim.

Dedu • Sänka kommer inte hjälpa fixa vägen istället. Folk kommer ändå köra samma gamla vanliga hastighet.

Kalle • Sänkt fart räddar liv, men bygg gärna om för högre farter.

Tomas V • Att försämra kapaciteten i infrastrukturen bör inte ligga i statens intresse. Istället för generella hastighetssänkningar borde problematiska parterier byggas om. T.ex. med mittseparering och kurvrätningar.

Örjan • Enligt Trafikverket så är det säkraste mittseparering så varför gör man då inte det??
Diskriminering skulle jag säga.
I södra Sverige där satsar man på både vägarna,säkerheten och det estetiska bredvid vägarna.
I Norrland gör man det som är absolut billigast och kräver minsta tänkbara resurser.
Jag är helt säker på att norrlänningarna också vill ha så säkra vägar som möjligt.
Vad tror ni på trafikverket??

jocke • Gör E14 tre filig utan mitträcke med bibehåll hastighet.

lambert Frenell • det är inte hastigheten på vägarna som skall sänkas,utan effekten på bilarna som skall minskas.eftersom det som är felet,är att förarna inte följer bestämmelser.vad finns det för anledning att dom flesta bilar har en topphastigt på 200 kilometer

Christer jonsson • Jag ska sparka igång min folkvagn bubbla- 64! Den går på fulla varv i 100km/Tim, så jag tar det lungt och lägger mig på marsch hastigheten 70-80 km/Tim Och kommer fram till Trondheim samma tid som ni som ligger å marscherar 120 km/Tim.

Per • Nu när byråkraterna har sänkt hastigheten på nästan var ända väg i södra Sverige. Så riktar de blicken norrut. (Samma sak med fartkameror) Lägg ned trafikverket, de är bara politikens springpojke. Länge sedan de verkligen jobbade för trafikanterna. Ju mindre risken för olyckor är/ blir i trafiken, ju mer knäppa risktagningar görs. Det händer ju aldrig något!? Bilen och vägarna fixar alla dumma beslut. Hastigheten ensam dödar inte, det måste till ytterligare lagöversträdelser för krock. Men det är hastighet som politiken snöat in sig på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastighetssänkning på E14

Mer i ämnet