Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så såg det ut när banden klipptes och besökarna trotsade hettan när Indalsälvens geopark invigdes på lördagen. Foto: Marie Selander, SVT.

Se när Indalsälvens geopark i Ragunda invigdes

Uppdaterad
Publicerad

I stekande sol invigdes Indalsälvens geopark på lördagen med bandklippning, musik, rundturer och vida vyer.

Landshövding Marita Ljung, flankerad av Mikael Westin, tidigare kommunalråd i Ragunda och Olov Amelin, landsantikvarie vid Jamtli, klippte banden inför publiken på vridläktaren vid Döda fallet på lördagseftermiddagen.

Läktaren var inte fullsatt men de som var på plats var desto mer entusiastiska, hettan till trots.

Andra geoparken i landet

Indalsälvens geopark är den andra i landet och omfattar hela Ragunda kommun. Där ingår bland annat naturreservatet runt Döda fallet, som rustats upp med nya spänger, information och en ny familjeslinga.

Samtidigt som invigningen firades också att vridläkaren vid Döda fallet fyller 30 år.

Se hur det såg ut – och hör vad några av besökarna tyckte – vid invigningen i videon ovan.

Vad är en geopark?

En geopark ett område där man vill skapa hållbar regional tillväxt genom att samordna och koordinera geologiska besöksmål, arbeta med naturvårdsfrågor som rör de geologiska besöksplatserna, stödja forskning och utbildning och sprida kunskap om geologi till allmänheten.

(Källa: Sveriges geologiska undersökning, SGU).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.