Gesunden repris på Döda Fallet?

Uppdaterad
Publicerad

Sjön Gesunden är en av ett par platser i Jämtland där klimatförändringen skulle kunna leda till en naturkatastrof. Nu ska länsstyrelsen titta på åtgärder för att se hur man ska skydda området.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har gått igenom vad framtiden kan bära i sitt sköte när västhuseffekten i framtiden ökar risken för att utlösa naturkatastrofer. I stort sett ser läget rätt lugnt ut, men Gesunden är en sjö som väcker oro. Idag har den sitt utlopp via kraftverksdammen i Krångede, men det länsstyrelsen tittar på är den gamla älvfåran, via Tjärnviksdalen.

Själva dalen har redan undersökts och den har visat sig innehålla ett djupt lager av gamla bottensediment från den tid då området låg under havsnivån. I klartext är det sand och grus, medan berget ligger 25 meter ner – långt under sjön Gesundens yta.

Skulle allt vatten i den komma lös blev konsekvenserna mycket allvarliga, inte minst eftersom den är 4-5 gånger större än Ragundasjön som tömdes av Vildhussen. En bottenundersökning ska därför göras av sjön i vinter. Det är viktigt att veta om botten består av berg eller lösare lager. Skulle man hitta en hård bergklack i sjön så innebär det att det mesta i sjön hejdas av den. Finns det inget berg så är det kanske läge att bygga någon form av damm vid viken som går in till Tjärnviksdalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.