Ghaders fall omprövas

Ghaders fall tas upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningshotade småbarnspappan Ghader Ghalamere från Östersund har fått en ny chans av Migrationsverket.

En ny ansökan om verkställighetshinder från Ghaders advokat innehåller nya uppgifter, vilket betyder att Migrationsverket kommer att avgöra om det är skäl för att Ghader ska få stanna i Sverige. Enligt advokaten Terfa Nisébini är det framförallt uppgifter att han pekats ut som terrorist i iranska medier som gör att han borde få stanna.

– Vi är sjukt glada för att Migrationsverket beviljat omprövningen. Vi ska få besked om hur det blir om två till tre dagar, men det har dykt upp flera saker så jag tror att Migrationsverket tvingas svälja sin stolthet, säger Ghaders styvdotter Parvaneh Hoseini till SVT Jämtlandsnytt.

Ghader Ghalamere

Migrationsverket bekräftar

Verksamhetschefen för förvaltningsprocess på Migrationsverket, Annette Bäcklund, bekräftar för Jämtlandsnytt att en ny prövning kommer att ske.

– Vi har gjort en sammanfattad bedömning av de nya omständigheter som framkommit och utifrån det beslutat om en ny prövning, säger Annette Bäcklund, som på grund av sekretess inte kan gå in i närmre detalj på vad som ligger bakom myndighetens nya beslut.  

– En ny prövning brukar ta ungefär en månad, men hur lång tid det tar varierar från fall till fall, säger hon.

Utpekad som terrorist i Iran

Enligt uppgifter i ÖstersundsPosten har Ghader även pekats ut på ett femtontal islamistiska hemsidor, som kurdisk separatist och terrorist. Själv är han övertygad om att han kommer att torteras och riskerar dödsstraff om han tvingas åka till Iran.

Ghader var tidigare aktiv i den kurdiska motståndsrörelsen i Iran. I Sverige har han två egna barn och ytterligare fem ”plusbarn”. Hans fall blev uppmärksammat i och med att hans avvisning stoppades vid flyget på Frösön, sedan släktingar tagit sig över grindarna och en vänsterpartistisk politiker uppmanat passagerarna att inte sätta på sig säkerhetsbältena, för att på så sätt hindra planet från att lyfta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ghader Ghalamere

Mer i ämnet