Gott om musangrepp i jämtländska hus

Uppdaterad
Publicerad

2021 verkar ha varit ett bra år för möss och råttor i Jämtlands län. Länsförsäkringar rapporterar om en kraftig ökning av musangreppen under året. 2022 ser ut att inledas på samma sätt. Främst är det möss som är problemet men i Östersund finns också problem med råttor.

Under 2021 ökade antalet anmälda angrepp från möss och råttor med nästan 80 procent jämfört med året innan. Kallt väder och lite snö i slutet på 2021 har gjort att mössen söker sig in i husen för att få värme. Men en annan anledning kan vara den gynnsamma sommaren.

Kan ställa till med stora besvär

– Vi har haft en väldigt gynnsam sommar tidigare år där det på så sätt blivit många kullar, säger Jonathan Dahlqvist, driftansvarig på Nomor skadedjursbekämpning.

Gnagarna kan ställa till med ganska stora besvär när de kommer in i husen.

– Just råttor kan ju sprida smitta just på grund av att de lever i avlopp och de kan även förstöra väldigt mycket både genom urin och avföring. Har man otur så kan de gnaga på elledningar, säger Jonathan Dahlqvist.

Räcker med en glipa på 13 till 15 mm

Vanligaste sätten för möss och råttor att ta sig in i hus är genom glipor och för en råtta räcker det med en glipa på 13 till 15 millimeter. Möss brukar oftast hittas under diskbänkar och de behöver endast en öppning på 5 till 7 millimeter.

I videon ser du Jonathan Dahlqvist leta råttor och möss i utplacerade fällor i Östersund.

Tips för att slippa möss och råttor

  • Håll rent. Både inomhus och utomhus. Förvara mat säkert och håll husväggen rent från buskar, gräs och vedförråd.
  • Säkra rör och springor. Metallnät i ventiler och metall eller betong runt rörgenomföringar.
  • Avloppsbrunnar. Se till att de har galler.
  • Se upp med soporna. Se till att kompost- och sopbehållare är hela och täta.
  • Täta panelen. Har huset lockpanel eller annan ventilerad panel? Täta med metallnät eller spikband bakom varje lock eller luftspalt nedtill.
  • Blir du inte av med mössen. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Källa: Länsförsäkringar Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.