Foto: SVT

Gränsen mot Norge kan stängas igen

Uppdaterad
Publicerad

Det norska Folkehelseinstituttet vill att regeringen där återigen ska klassificera Region Jämtland Härjedalen som röd. Ett sådant beslut skulle innebära att det återigen blir karantänskrav för de som åker från Sverige till Norge, i praktiken skulle gränsen komma att stängas igen.

Så sent som vid midnatt, natten till i lördags, öppnades gränsen mellan Tröndelag och Jämtlands län efter att ha varit stängd i flera månader. Region Jämtland Härjedalen klassificerades då som gul, det innebar att karantärstvånget togs bort men att de norska myndigheterna ändå avrådde norrmännen från att göra icke nödvändiga resor till Sverige.

Enligt det norska Folkehelseinstituttet så föreslås förändringen då antalet smittade i Jämtland Härjedalen har ökat, ”Jämtland lå per 7. september på 26 tilfeller per 100 000 innbyggere”, skriver man bland annat på sin hemsida. Översatt betyder det att vårt län den 7 september hade 26 smittade per 100 000 invånare.

Den norska regeringen har tidigare följt Folkhelseinstituttets förslag när man fattat beslut. Om så blir fallet även denna gång kommer karantänskrav införas den 12 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet