Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet när Alf Lax och Carina Helmerson sprider julglädje genom att dela ut matkassar till behövande personer i Sveg. Foto: Maria Broberg/SVT

Gratis matkassar i Sveg sprider ljus i mörkret

Publicerad

För tredje året i rad delas matkassar ut till behövande runtom Sveg, tack vare en lokal matbutik och ideella krafter. Den nya traditionen uppskattas.

– Det blir ett ljus i mörkret, säger Alf Lax, föreståndare på LP-verksamheten, som hjälper till att dela ut kassarna.

Jultiderna är inte alltid lätta och för många kan det till och med vara en riktigt svår tid. Många av de som får kassarna har ett tidigare alkohol- och drogmissbruk.

– Julen är den helgen som det väcks mycket känslor på. Särskilt om man känner att man har misslyckats tidigare i livet. Genom kassen visar vi att någon tänker på dem.

Ges till några av de mest behövande

De som får kassen är personer som de vet har ett stort behov av maten.

– Huvudsaken med vår verksamhet är det sociala engagemanget och att hjälpa människor. Alla hos oss är inte beroende utan kan också vara människor som på ett eller annat sätt har hamnat i något slags utanförskap, säger Alf Lax.

Följ med när kassarna lämnas ut i klippet ovan.

LP-verksamheten

Verksamheten arbetar främst med att förebygga och hjälpa personer som har hamnat i missbruk. LP är rikstäckande i Sverige och driver till exempel behandlingshem, arbetsintegrerande verksamhet och förebyggande arbete för barn och unga.

Lewi Pethrus, LP, var pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm och är en av grundarna till verksamheten. Verksamheten är knuten till lokala kyrkor och församlingar.

Källa: lp-verksamheten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.