Inom fornlämningsområdet ska kvinnan ha flyttat stenar för att jämna ut marken. Foto: Polisens förundersökning

Grävde med grävmaskin i fornminne

Publicerad

En kvinna från Stockholm åtalas för brott mot fornminneslagen. Enligt åtalet har hon grävt med en grävmaskin i ett fornminne i Brunfloviken.

Kvinnan äger en fastighet vid Brunfloviken. 2016 byggdes ett båthus vid stranden om, och då användes grävmaskin för att flytta på stenar. Stenarna användes till fyllning för en stenplattform ut i vattnet.

Behövdes tillstånd från länsstyrelsen

Problemet är att området som grävdes ut är ett fornminne, skyddat enligt fornminneslagen. Det är en gammal blästbrukslämning som ligger vid stranden. För att få röra ett fornminne krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Något sådant tillstånd ansökte aldrig kvinnan om.

Kvinnan medger att hon inte sökt tillstånd, men menar att hon inte har begått något brott. Hon menar att grävningarna varit del av pågående markanvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.