Foto: Kaj Söderin

Gripne mannen anhållen för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Östersund grep på onsdagseftermiddagen en man i 25-årsåldern, efter en intensiv insats på Mittuniversitetets område i Östersund. Mannen är misstänkt för både vapenbrott och förberedelse till rån.

Det hela började strax efter lunch på onsdagen då polisen fick larmsamtal från en kvinna som sade sig ha sett en man på väg in mot campusområdet i centrala Östersund, och som bar något som såg ut som en pistol.

Enligt kvinnan ska mannen ha gjort en mantelrörelse på vapnet strax innan han gick in på universitetsområdet.

– Då ringer ju så klart alla varningsklockor som finns, säger Daniel Bixo, polisens insatsledare.

Alla resurser sattes in

Polisen kallade in alla tillgängliga resurser och spärrade av Campusområdet. Byggnader utrymdes och genomsöktes i jakt på den misstänkte.

Någon timma senare kunde polisen, efter ett tips från allmänheten, gripa en man i utkanten av centrala Östersund – utanför men i närheten av Campus.

Mer: Se inslaget om händelsen i SVT Play.

– Han stämde väl överens med signalementet och vi hittade också ett vapenliknande föremål som var isärplockat, säger Daniel Bixo. Vi är säkra på att vi gripit rätt man.

Rånmisstanke kopplad till föremål

Vid halv niotiden på kvällen meddelade polisen att den gripne mannen har anhållits av åklagare. Han är skäligen misstänkt för brott mot vapenlagen samt förberedelse till rån.

Varför är han misstänkt för att förbereda ett rån?

– Vi har påträffat en del föremål i samband med honom, säger Suss Braunerhielm som varit jourhavande förundersökningledare under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.