Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu är det klart att det ska byggas en gång- och cykelväg vid E14 i Åre Foto: SVT

Grönt ljus för en gång- och cykelväg mellan Vik och Frönäsudden i Åre

Publicerad

I mars 2019 beslutade Trafikverket att bygga gång- och cykelvägen mellan Vik och Frönäset. Men planen överklagades till regeringen. Nu har Infrastrukturdepartementet beslutat att avslå överklagan.

Därmed kan Trafikverket nu bygga den efterlängtade gångvägen mellan Vik och Frönäset, en sträcka på cirka 1,5 km öster om Åre by:

– Det här känns jättebra, nu måste vi titta på vilka återgärder som måste göras för att bygga cykelvägen på bästa sätt, säger Kjell-Arne Blom vid Trafikverket.

Måste få ner kostnaderna

När man började planera för cykelvägen så kalkylerade man totalkostnaden för vägprojektet till cirka 18,9 miljoner kronor, nu ser det ut att landa på 40 miljoner kronor:

– Vi behöver få ner kostnaden. Cykelvägen kommer att byggas på den sträcka som är planerad men vi ska se över hur vi kan göra det mer kostnadseffektivt, säger Kjell-Arne Blom vid Trafikverket.

Syftet är att öka säkerheten för cyklister och gångtrafikanter.

”En ökad exploatering av Åre- och Björnänge området innebär kraftig trafik under delar av året. Den ökade trafiken under högsäsong har gjort att trafiksituationen på E14 kring Åre successivt har blivit mer och mer problematisk även om trafikmiljön för oskyddade trafikanter är svår året runt”, skriver Trafikverket om projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer