Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vill helst inte ha en gruva på sin egen bakgård. Samtidigt kan det vara arbetstillfällen. Men det viktigaste är ju miljön. Det får inte förstöra vatten och sjöar. Helt klart tudelat”- se vad bybor i Tåsjödalen tycker i videon ovan. Foto: Eva Danielsson

Gruvbolag har mutat in stort område i Tåsjöbygden – Byborna: ”Det är tudelat”

Uppdaterad
Publicerad

Det är full fart i Norråker när SVT Jämtland är på besök. Solen skiner och blommor ska planteras. När vi börjar prata om att flera gruvbolag vill leta metaller i området är det kluvna känslor bland ortsborna.

– Jag är väldigt rädd för uran. Men jag ser ju gärna att det blir fler arbetstillfällen här i bygden, säger Monica Nilsson från Norråker.

Den lilla byn Norråker i nordligaste Jämtland ligger strax intill ett av de områden där ett kanadensiskt bolag fått undersökningstillstånd för att börja kartlägga marken och se vilka mineraler och metaller som finns där.

Gruvplanerna i Jämtland

”Man har inte något att säga till om som lokalbefolkning eller markägare”- hör ortsbor i klippet.

Ida Collin är företagare i Norråker och sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet