Herbert och Gudrun har levt ihop i 50 år. Men nu har de placerats på olika boende – fem mil i från varandra. Foto: SVT.

Paret har bott ihop i 50 år – nu placeras Gudrun fem mil bort

Uppdaterad
Publicerad

Herbert Dahl, 83 år, och Gudrun Hägglund, 94 år, har bott tillsammans i 50 år. Herbert bor fortfarande kvar i hemmet i Stugun medan kommunen placerat Gudrun i Hammarstrand – fem mil bort.

– Det är alldeles för jobbigt för mig att att åka dit, säger Herbert, som nu inte kan träffa sin käresta.

Förhållandena på boendet Nyviksvägen i Hammarstrand är onekligen tipptopp. När Gudrun, som i dagarna ska fylla 95 år, fick en allt mer tilltagande demens kunde hon inte bo kvar hemma hos Herbert. Första tiden bodde hon ändå kvar i Stugun.

– Då hade jag 75 meter för att hälsa på henne och kunde besöka henne varje dag. Nu har jag 4,5 mil enkel resa och det är alldeles för jobbigt. Det orkar jag inte, säger Herbert.

Gudruns son Stig Hägglund är också bekymrad över hur situationen har utvecklat sig.

– Jag märker fortlöpande hur hon blir mer och mer stillasittande och hennes demens förvärras när det inte är någon som kommer och hälsar på henne, menar han.

Har överklagat placeringen

Stig har tillsammans med Herberts dotter Lena Dahl överklagat Gudruns placering till förvaltningsrätten. De anser att hon mycket väl hade kunnat få vara kvar på äldreboendet i Stugun. Allt handlar egentligen om att kommunen vill fylla det nybyggda Nyviksvägen, misstänker de.

Ragunda kommun, precis som många andra, står nu inför ett maktskifte. Mycket talar för att kommunens starke man i fortsättningen blir centerns Mikael Vestin.

– Det jag åtminstone kan lova är att vi ska titta närmare på det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.