Sandra Bourbon har kommit halvvägs till sitt mål på 4,8 miljoner. Foto: SVT

Så sparar unga till pension innan 40

Uppdaterad
Publicerad

Föreställ dig att inte behöva jobba en dag till under resten ditt liv. Den tanken lockar unga till rörelsen Fire som går ut på att bli ekonomiskt oberoende redan i 40-årsåldern genom att spara väldigt mycket på väldigt kort tid.

I klippet träffar vi Sandra Bourbon, 33 år, som berättar hur det går till.

Fire står för ”Financial Independence, Retire Early” och kommer från USA. Men idén blir allt mer populär i Europa och i Sverige.

Det är en social rörelse. Utövare delar med sig av beräkningar, erfarenheter och råd till nyfikna på Twitter, Reddit och dedikerade bloggar.

Fyraprocentsregeln

Själva idén går ut på att spara väldigt mycket väldigt fort. Pengarna måste sparas på ett sätt som gör att pengarna växer tillräckligt fort för att kalkylen ska gå ihop.

Enligt Sandra Bourbons tumregel kan du bli ekonomiskt fri, som hon kallar det, efter 15 år om du sparar halva din inkomst. Det kräver uppoffringar och en noggrann planering av din privatekonomi. I videon berättar hon hur man ska räkna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.