Gymnasieföreningar inte välkomna på Campus

Uppdaterad
Publicerad

Jämtlands gymnasieförbund behöver nya lokaler. Nu har de tecknat hyresavtal med Campus, men det finns ett tydligt krav från hyresvärden: Gymnasieföreningar göre sig icke besvär.

Hör Thomas Fuchs, vd på Campus, förklara varför i klippet ovan.

Det börjar blir för trångt på Wargentinsskolan. Det är för många elever på för liten yta. Så nästa höst ska Jämtlands gymnasieförbund hyra ett hus på Campus. Men hyresvärden har ett särskilt krav. Gymnasieföreningarna ska inte ha någon verksamhet på Campus.

I avtalet finns därför en särskild paragraf. Där står det att parterna är överens om att inga gymnasieföreningar ska bedriva verksamhet i lokalen.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

– Ja, vi har skrivit in att det som en förutsättning för det här hyresavtalet, säger Campus vd Thomas Fuchs.

Varför har du gjort det?

– Vi själva står för att man ska ha en öppen och demokratisk attityd till samhället och då tycker jag att det även ska gälla de skolor som vi har här. Det gäller för universitetet och då ska samma sak gälla för gymnasieförbundet.

Tydlig markering

Men ska verkligen ni som hyresvärdar gå in så specifikt och säga vilka som ska få vara i lokalen och inte?

– Ja, varför inte? säger Thomas Fuchs.

Det är en minst sagt tydlig markering från Campus. Men för Thomas Fuchs var det ändå ett enkelt beslut att skriva in den särskilda paragrafen eftersom gymnasieföreningarna i grunden är odemokratiska.

Som SVT tidigare berättat är det bara ett fåtal, särskilt utvalda, elever som väljs in varje år. Statusmarkörer som var du bor och vilka yrken dina föräldrar har kan spela in om du får komma med eller inte.

– Gymnasieföreningar är något som tillhör 1900-talet. Det är definitivt inte 2018, säger Thomas Fuchs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet