Elever berättade om invalsriter där de bland annat fick dricka en äcklig sörja och klä av sig nakna inför andra. De berättade också om hur föreningarna aktivt valde vilka som fick vara med – och vilka som inte fick det. Det är fem år sedan vi granskade gymnasieföreningarna. Foto: SVT arkiv

SVT granskade gymnasieföreningarna 2017

Uppdaterad
Publicerad

2017 granskade SVT Nyheter Jämtland gymnasieföreningarna. I en serie reportage berättade vi om kränkande inval, om hur elever kände sig bortvalda och hur det skapade en otrygg stämning i klassrummen.

I vår reportageserie träffade vi elever som berättade om invalsriter där de bland annat fick dricka en äcklig sörja och klä av sig nakna inför andra. De berättade också om hur föreningarna aktivt valde vilka som fick vara med – och vilka som inte fick det.

I granskningen framkom det hur föreningarna påverkade skolarbetet. Många elever mådde dåligt och det fanns elever som valde att byta skola på grund av föreningarna.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Kritik från Skolinspektionen

SVTs reportage fick Skolinspektionen att agera. Efter en riktad inspektion fick Jämtlands gymnasieförbunds skolledning och ansvariga politiker kritik för att det inte fanns några tydliga åtgärder mot kränkande behandling som var kopplade just mot föreningarna.

Man fann det anmärkningsvärt att lärare inte fick något stöd av ledningen – trots att det var uppenbart att gymnasieföreningarna hade en tendens att ta över i klassrummen ibland.

Efter Skolinspektionens rapport påbörjades flera åtgärder. Bland annat deltog samtliga lärare och rektorer i yrkesetiska seminarier och man skärpte rutinerna vad gäller hantering av kränkande behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet