Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På torsdag kan 5000 medlemmar i Kommunal tas ut i strejk, något som kan påverka lunchserveringen till 2000 gymnasieelever i Östersund. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gymnasieelever i Östersund påverkas av eventuell strejk – kan behöva ta med egen mat

Uppdaterad
Publicerad

I morgon torsdag kan 5000 medlemmar i Kommunal tas ut i strejk. Det kommer bland annat påverka matserveringen i sporthallen i Östersund.

Det var den 8 april som fackförbundet Kommunal varslade om strejk. I länet berörs flera arbetsplatser i Östersunds och Krokoms kommuner.

En av dem är matserveringen i sporthallen i Östersund. Även matleveranser till Fyrvalla, Furulund och Gamla högskolan påverkas.

Under onsdagen gick därför Jämtlands gymnasieförbund ut med information om att elever måste vara beredda att ta med sig egen lunch från och med i morgon torsdag.

Anpassade gymnasieskolan är undantagen

Ingen matersättning utgår eftersom skolmat är ett frivilligt åtagande i gymnasieskolan. Undantaget från detta är anpassade gymnasieskolan som kommer att få matleveranser.

Bakom konflikten ligger krav från Kommunal om arbetstider och dygnsvila. Lokala arbetsgivare och fackförbund ska bestämma över arbetstiderna, enligt Kommunals krav.

ARBETSPLATSER DÄR DET VARSLATS OM STREJK

Krokoms kommun:

Återvinningscentralen i Krokom – renhållningsarbetare, sophämtare

Tillagningskök Blomstergården och Nyhetens skola – kock, måltidsbiträde

Östersunds kommun:

Fagerbacken – renhållningsarbetare, chaufförer

Köket Sporthallen – kock, kockbiträde, restaurangbiträde, ekonomibiträde

Storsjöbadet – badvakt, badmästare, simskolelärare, övrig badpersonal, cafépersonal

Källa: Kommunal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.