Foto: SVT

”Hade önskat att renoveringen var klar nu”

Uppdaterad
Publicerad

Tiden rinner ut för att Thomée ska hinna bli klar till i juli. Renoveringen drar ut på tiden, och det är svårt att hitta en entreprenör.

Det jobbas febrilt i hamnen i Östersund. Kommunens gamla stolthet Thomée genomgår en ansiktslyftning och planen är att hinna klart så hon kan köra turister på Storsjön från juli månad. Men det är ändå en hel del kvar att göra på den 142-åriga, tidigare ångdrivna, båten.

– Jag hade ju önskat att renoveringen var klar nu. Så tidsaspekten är en parameter om vi ska hinna, säger Per Johansson som är tillväxtchef i Östersunds kommun och har Thomées väl och ve på sitt ansvarsområde.

Ångbåten Thomée

Placerades i annan hamn

Det var för sex år sedan som kommunen beslutade att avveckla driften av både Thomée och samtidigt såldes också Verkö slott, som var båtens huvudsakliga utflyktsmål. Efter ett misslyckat försök att få privat drift av båten hamnade Thomée på undantag i Arvesund.

Sex miljoner

2014 beslutades trots allt om en renovering som skulle garantera fortsatt drift i framtiden. Sedan dess har över sex miljoner satsats på Thomée. Största kostnaden har varit motorbyte men det mest synliga är en påbyggnad över aktern med soldäck på taket.

– Mycket syns inte alls men kostar en massa pengar ändå. Helt ny eldragning t.ex och brandskyddsgrejer och livräddning och sådana saker, berättar Ulf Löfvenberg på kommunens tekniska förvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångbåten Thomée

Mer i ämnet