Hallon återkallas efter smittoutbrott i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Bara några veckor efter det stora magsjukeutbrottet i Ljungby som uppstod på grund av att hallon inte värmts upp, så har det hänt igen. Den här gången är det en hallonkräm på en restaurang i Östersund som har smittat ett 20-tal personer med magsjuka.

Enligt ett pressmeddelande från leverantören, Magnihill, så var det den 20 mars som en kaka serverades med hallonkräm på en lunchrestaurang i Östersund. Hallonkrämen var inte värmebehandlad och dagen efter insjuknade ett 20-tal personer i magsjuka.

I hallonen fanns samma virus som orsakade utbrottet i Ljungby. Det har påvisats genom myndigheternas analys av hallonen som användes. Den 11 maj kom provsvaren till Magnihills kännedom.

Företaget beklagar

Storförpackningar på 2,5 kilo frysta hallon har nu återkallats från Företaget.

– Så fort vi fick reda på att folk blivit sjuka så agerade vi, säger Fredrik Almgren kvalitetsansvarig på Magnihill till SVT.

– Vi beklagar naturligtvis det som har hänt, säger han. Men det är viktigt att följa instruktionerna som står på förpackningen om att koka hallonen i minst en minut innan man äter dom.

Magnihill uppger att man sedan tidigare har en extra märkning på sina förpackningar om att värmebehandla hallonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.