Foto: SVT.

Stark kritik mot evakueringen under skogsbränderna: ”Halva byn glömdes bort”

Uppdaterad
Publicerad

När byn Huskölen evakuerades en natt i juli så nådde uppmaningen om en evakuering bara den norra sidan av byn. Samtidigt kom elden allt närmare. Hör byborna berätta om det som hände i klippet ovan.

Byn delas av älven Ljusnan. På den södra sidan kom ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, först klockan 14 på eftermiddagen 19 juli. Då hade den norra sidan redan varit evakuerad sedan klockan 04 på morgonen. Där hade nämligen ett par brandmän från Hudiksvall knackat och gett order om evakuering.

På den södra sidan, som låg närmare det område där skogsbränderna rasade för fullt, som Nötberget, där kom evakueringen alltså ett halvt dygn senare.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Orsaken till att evakueringen delades upp är oklar, men det kan konstateras att flera olika myndigheter var inblandade. Det var brandmän från Hudiksvalls räddningsjänst som gav den första evakueringsordern i norra Huskölen efter att vinden plötsligt vänt och bränderna plötsligt närmade sig byn.

Byborna ringde själva och slog larm

När sedan det formella beslutet om att evakuering av den södra sidan av Huskölen kom fattades det beslutet av polismyndigheten i Sveg som skickade fyra polismän till platsen för att verkställa utrymningen.

Från Härjedalens kommun kände man inte till att norra Huskölen evakuerats mitt i natten, inte förrän några av byborna ringde kommunen förmiddagen därpå och undrade vilken som var uppsamlingsplatsen för de evakuerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet