Tommy och boende på södra sidan evakuerades inte förrän tolv timmar efter de andra i byn. Foto: Privat.

Tommy evakuerades inte under branden: ”Vi kunde ha brunnit inne”

Uppdaterad
Publicerad

När Tommy Olsson låg och sov i södra Huskölen evakuerades byborna i norra delen. Tommy och hans grannar ”glömdes bort”. Branden var som närmast bara några hundra meter från byn.

– Vi sov och vi visste ingenting. Vi kunde ha brunnit inne. Det är obegripligt att vi glömdes bort, säger han.

– Det ska bara inte få hända, säger Tommy Olsson.

Det var en granne från den norra sidan som ringde och berättade vad som hänt, om de evakuerats under natten. Men ingen hade knackat på med en uppmaning om utrymning hos Tommy Olsson eller hans grannar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Tommy Olsson bestämde sig tillsammans med en granne för att undersöka hur läget egentligen var eftersom de såg en stor rökpelare på håll.

Branden närmade sig byn med stormsteg

De åkte upp på ett berg i närheten och möttes av en syn de inte trodde var sann.

– Det var inte bara en rökpelare utan en bred brandlinje som äter sig framåt utan kontroll. Elden kom från Nedre Båthussjön på väg mot ett gigantiskt område att härja fritt i, säger Tommy Olsson.

Skogsbranden vid det närbelägna Nötberget hade korsat riksväg 296, som man trott varit en säker brandgata, och var på väg mot södra Huskölen.

Tommy trodde inte sina ögon när han såg de italienska brandplanen vattenbomba ett par hundra meter från byn. Foto: Tommy Olsson.

– Då blev det kaos, för då fanns det ingen kontroll på branden, säger Tommy Olsson.

Tommy Olsson slog larm till räddningsjänsten i närheten. Han fick förklara brandens enorma omfattning.

”Hade slutat i katastrof om vi inte kollat”

– Det ni ser är inte hela omfattningen, sa jag. Branden är hur stor som helst. Elden var säkert en mil bred, säger Tommy Olsson.

– Jag tror allt hade slutat i en katastrof om vi inte åkt och kollat.

Men till en början fanns inte resurser att sätta in för brandbekämpningen pågick just då för fullt för att säkra en kraftstation  i närheten, kraftverket i Öjeforsen.

– Vad fan ska jag göra? tänkte jag. Branden var jättenära byn, som närmast var det 500 meter från närmaste byggnad.

Men då kom brandflygen, två italienska plan och inledde vattenbombning. Det räddade byn.

– Utan flyget hade byn inte funnits kvar, det var tack vare de där två planen som inte allt brann ner, säger Tommy Olsson.

Gav order om utrymning – tolv timmar senare

Därefter sattes personal på marken in för att släcka, men branden tog sig igen och på nytt tvingades brandflygen släcka från luften.

Tolv timmar efter evakueringen av den norra sidan fattades beslut om evakuering av den södra sidan också skulle ske. De poliser som kom till platsen överrumplades av hur nära skogsbränderna faktiskt var byn.

– En polis var helt chockad, han hade klivit ur bilen och bara 200-500 meter därifrån flög brandflyg och vattenbombade området, ”vad är det som händer?!” sa polisen, berättar Tommy Olsson.

Därefter evakuerades byn, men för Tommy Olsson var brandbekämpningen inte över, eftersom han inställt sig för släckningsarbete vid Fågelsjöbranden. Det blev flera dygns fortsatt arbete.

”Obegripligt att vi glömdes bort”

Med facit i hand tycker han att det finns en hel del som kan ifrågasättas, som att polisbevakning av byn under evakueringen bara sattes in på den norra sidan och inte den södra. Men främst är Tommy Olsson kritisk till hur evakueringen gick till överhuvudtaget.

– Jag förstår det fortfarande inte. Att vi glömdes bort är helt obegripligt, säger Tommy Olsson.

Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal:

– Det är olyckligt och märkligt, säger han bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet