Foto: SVT/arkiv.

Räddningschefen om evakueringen: ”Olyckligt och märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Nystedt är räddningschef i Ljusdal. Han beklagar kritiken och de uppgifter som framkommit om evakueringen i somras – där halva byn Huskölen glömdes bort.

– Det är olyckligt och märkligt, säger han till SVT.

Peter Nystedt har inte alla detaljkunskaper i ärendet, men ifrågasätter om evakuering har gått till på rätt sätt.

– Jag tycker att det låter högst märkligt. Vi ska utreda vad som har hänt, säger han.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Han är tveksam till om det var personer från räddningstjänsten som evakuerade byn. I normala fall ska polisen sköta evakueringen.

-  I nödfall kan räddningstjänsten utföra evakueringen, men då ska personerna legitimera sig. Jag undrar om det verkligen var brandmän som utförde evakueringen.

”Väldigt rörigt”

Han minns situationen som rörig.

– Det pågick brandbekämpning på flera håll, vi hade flera bränder samtidigt. Dessutom var det räddningsstyrkor från flera olika håll som var inblandade och hjälpte till med arbetet.

Hur kan det komma sig att bara halva byn blev evakuerad?

– Jag har ingen förklaring till varför det blev så. Jag känner inte till de exakta omstädnigheterna. Jag vet att det var väldigt rörig, säger Nystedt.

Hela situationen håller nu på att utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet