Skärmflygning nära Kapstaden i Sydafrika. Piloten på bilden har inget med dödsolyckan att göra. Foto: TT arkiv

”Han älskade att flyga”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk skärmflygning har sorg. En liten sport med bara omkring 1.300 aktiva har förlorat en av sina mest rutinerade piloter i en olycka under tävling i Sydafrika.

– Det som hänt är fruktansvärt. Han har varit ett föredöme både på tävling och utanför som god vän till många, säger Svenska Skärmflygsförbundets ordförande Stefan Fille Jonsson till SVT Nyheter

”En som älskade att flyga”

Tobias Hinas, som befann sig tillsammans med den förolyckade piloten på tävlingen i Sydafrika, skriver på Skärmflygförbundets hemsida att mannen älskade sin skärmflygning.

”Efter sin krasch igår låg hans huvudsakliga engagemang i att få räddningspersonalen att inte skära sönder hans skärm. Han hade för avsikt att fortsätta använda den. Han slutade aldrig vara en skärmflygare. En som älskade att flyga”, skriver Hinas och fortsätter:

”Hans trygga sätt att flyga och hans förmåga att sprida glädje gör det som hänt än mer ofattbart.”

”En svart dag”

Ulf Mårtensson är ordförande i Skärmflygarförbundets utbildnings- och säkerhetskommitté och är bedrövad över dagens sorgebud från Sydafrika.

– Han var definitivt en av landets aboslout bästa piloter och hade många vänner som nu känner sorg och bestörtning. Det är en mycket svart dag för lilla skärmflygar-Sverige, där de flesta  känner varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer